Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Sanat Zehirlenmesi: Stendhal Sendromu

Sanatın ne kadar güzel, sanat eserlerinin ne kadar büyüleyici olabildiğini biliyoruz. Bazılarımız sanata öyle düşkün ki saatlerce bir tabloyu ya da bir heykeli izleyebilir. Buraya kadar herkesin katılacağına eminim fakat sizce bir sanat eseri bizi bilinç kaybına götürecek kadar etkileyebilir mi? Cevap şaşırtıcı: Evet götürebilir.  Stendhal Sendromu diğer adıyla Floransa Sendromu, sanat eserlerinin güzelliğinden etkilenme sonucu baş dönmesi, bilinç kaybı hatta halüsinasyona ulaşabilecek kadar sonuçlar ortaya çıkaran psikosomatik bir hastalıktır. Sanat eseri bolluğu olan durumlarda da sıkça görülür. Kişide hayran olduğu sanat eserini içselleştirme, gerçek dışı yorumlama şeklinde ortaya çıkar. Panik atak hastalığıyla ortak belirtiler ve özelliklere sahip Stendhal Sendromu fiziksel anlamda da oldukça yorucudur. Ortaya çıkışı ise 19. yüzyıl yazarlarından Stendhal’ın Floransa’daki bir tarihi eseri ziyareti sırasında sanat eseri karşısında anlatılması güç bir duygu yoğunluğu yaşadığını açıklamasıyla başlamış. 19. yüzyıldan itibaren Floransa sanatı karşısında başı dönen ve bayılan insanlar kaydedilmiş olmasına rağmen, Stendhal Sendromu ancak 1979'da İtalyan psikiyatr Graziella Magherini'nin Floransa'da bu sendromu yaşayan 100'den fazla ziyaretçiyi gözlemlemesi ve tasvir etmesinden sonra isimlendirilmiştir. Halk arasında Sanat Zehirlenmesi olarak da anılan Stendhal Sendromu aşırı tepkiler ortaya çıkarmadığı sürece, kişi ortamdan ayrıldığında kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Kişi oradan ayrıldıktan sonra normal haline geri döner. Bu yüzden pek çok kişi tanı almaya dahi gitmemektedir. Fakat bayılmalar, panik ataklar, halüsinasyonlar artmaya başlandığında durum tehlikeli bir hal alır ve destek almadıkları sürece hayat kaliteleri düşmeye, ruhsal bunalım ve dengesizlikleri git gide artmaya devam eder. Bu sebeple müze gezilerinizden, sanat galerisi turlarınızdan sonra bu tarz belirtiler gösteriyor ve gösterdiğiniz bu belirtiler oradan ayrıldıktan sonra bile devam ediyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek almanızın gerekli olduğunu unutmayın.
Ekleme Tarihi: 15 Eylül 2021 - Çarşamba

Sanat Zehirlenmesi: Stendhal Sendromu

Sanatın ne kadar güzel, sanat eserlerinin ne kadar büyüleyici olabildiğini biliyoruz. Bazılarımız sanata öyle düşkün ki saatlerce bir tabloyu ya da bir heykeli izleyebilir. Buraya kadar herkesin katılacağına eminim fakat sizce bir sanat eseri bizi bilinç kaybına götürecek kadar etkileyebilir mi? Cevap şaşırtıcı: Evet götürebilir. 

Stendhal Sendromu diğer adıyla Floransa Sendromu, sanat eserlerinin güzelliğinden etkilenme sonucu baş dönmesi, bilinç kaybı hatta halüsinasyona ulaşabilecek kadar sonuçlar ortaya çıkaran psikosomatik bir hastalıktır. Sanat eseri bolluğu olan durumlarda da sıkça görülür. Kişide hayran olduğu sanat eserini içselleştirme, gerçek dışı yorumlama şeklinde ortaya çıkar. Panik atak hastalığıyla ortak belirtiler ve özelliklere sahip Stendhal Sendromu fiziksel anlamda da oldukça yorucudur. Ortaya çıkışı ise 19. yüzyıl yazarlarından Stendhal’ın Floransa’daki bir tarihi eseri ziyareti sırasında sanat eseri karşısında anlatılması güç bir duygu yoğunluğu yaşadığını açıklamasıyla başlamış. 19. yüzyıldan itibaren Floransa sanatı karşısında başı dönen ve bayılan insanlar kaydedilmiş olmasına rağmen, Stendhal Sendromu ancak 1979'da İtalyan psikiyatr Graziella Magherini'nin Floransa'da bu sendromu yaşayan 100'den fazla ziyaretçiyi gözlemlemesi ve tasvir etmesinden sonra isimlendirilmiştir.

Halk arasında Sanat Zehirlenmesi olarak da anılan Stendhal Sendromu aşırı tepkiler ortaya çıkarmadığı sürece, kişi ortamdan ayrıldığında kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Kişi oradan ayrıldıktan sonra normal haline geri döner. Bu yüzden pek çok kişi tanı almaya dahi gitmemektedir. Fakat bayılmalar, panik ataklar, halüsinasyonlar artmaya başlandığında durum tehlikeli bir hal alır ve destek almadıkları sürece hayat kaliteleri düşmeye, ruhsal bunalım ve dengesizlikleri git gide artmaya devam eder. Bu sebeple müze gezilerinizden, sanat galerisi turlarınızdan sonra bu tarz belirtiler gösteriyor ve gösterdiğiniz bu belirtiler oradan ayrıldıktan sonra bile devam ediyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek almanızın gerekli olduğunu unutmayın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.