Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Trikofaji (Rapunzel Sendromu- Saç/Kıl Yeme Hastalığı)

Saç/ kıl yeme hastalığı ya da Rapunzel sendromu olarak adlandırılan trikofaji; kişinin tekrarlı olarak bedenindeki kılları veya saçları koparıp yemesi şeklinde kendini gösteren psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişi, bu davranışı tekrarlı bir şekilde yaparak tatmin olmuş hisseder. Hastalar, saç ve kıl yeme davranışını çoğu durumda farkında olmadan yapar ve bu davranış öncesinde yoğun stres ve düşünme süreçlerinde bozulma gibi belirtiler görülebilir. Vücudun çeşitli dokularını koparma ve yeme durumunu içeren birçok davranış bozukluğu vardır. Bu davranış bozukluklarının sık görülen türlerinden biri de trikofajidir. Saç yolma rahatsızlığı bulunan hastaların yaklaşık olarak %5-20’sinde trikofaji rahatsızlığı da görülür.  Trikofajinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı risk faktörleri tespit edilmiştir.  Bu risk faktörleri:  1)Genetik: Araştırmalara göre birinci dereceden yakınlarda tekrarlayan davranış bozuklukları görüldüğünde kişide görülme ihtimali daha fazladır.  2)Yaş: Trikofaji gibi beden odaklı davranış bozuklukları çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır.  3)Cinsiyet: Kadınlarda daha sık görülmektedir.  4)Duygular: Stres, hayal kırıklığı, sabırsızlık gibi bazı duyguların, davranış bozukluklarını tetikleyebileceği görülmüştür.  5)Ruh sağlığı: Psikotik bozukluklar veya madde bağımlılığı gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklarda trikofaji gibi davranış bozuklukları görülme olasılığı bulunmaktadır.    Belirtileri Saç/kıl yeme hastalığında, yenilen saç ve kılların mide ve bağırsak sisteminde sebep olduğu çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak bazı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla görülen trikofaji belirtileri şu şekildedir: •Saçlı derinin belirli bölgelerinde görülen saç kaybı •Bulantı ve kusma •Karın ağrısı •Kabızlık veya ishal •Vücudun çeşitli bölgelerinde ciltte görülen yaralanmalar. Tedavi için psikoterapi ve psikiyatrik ilaç tedavisine başvurulur. Fakat organlarda ya da ciltte meydana gelen fiziksel sorunlar için ilgili tıp alanında tedaviye de ihtiyaç duyulabilmektedir. 
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2023 - Salı

Trikofaji (Rapunzel Sendromu- Saç/Kıl Yeme Hastalığı)

Saç/ kıl yeme hastalığı ya da Rapunzel sendromu olarak adlandırılan trikofaji; kişinin tekrarlı olarak bedenindeki kılları veya saçları koparıp yemesi şeklinde kendini gösteren psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişi, bu davranışı tekrarlı bir şekilde yaparak tatmin olmuş hisseder. Hastalar, saç ve kıl yeme davranışını çoğu durumda farkında olmadan yapar ve bu davranış öncesinde yoğun stres ve düşünme süreçlerinde bozulma gibi belirtiler görülebilir.

Vücudun çeşitli dokularını koparma ve yeme durumunu içeren birçok davranış bozukluğu vardır. Bu davranış bozukluklarının sık görülen türlerinden biri de trikofajidir. Saç yolma rahatsızlığı bulunan hastaların yaklaşık olarak %5-20’sinde trikofaji rahatsızlığı da görülür. 

Trikofajinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı risk faktörleri tespit edilmiştir. 

Bu risk faktörleri: 

1)Genetik: Araştırmalara göre birinci dereceden yakınlarda tekrarlayan davranış bozuklukları görüldüğünde kişide görülme ihtimali daha fazladır. 

2)Yaş: Trikofaji gibi beden odaklı davranış bozuklukları çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. 

3)Cinsiyet: Kadınlarda daha sık görülmektedir. 

4)Duygular: Stres, hayal kırıklığı, sabırsızlık gibi bazı duyguların, davranış bozukluklarını tetikleyebileceği görülmüştür. 

5)Ruh sağlığı: Psikotik bozukluklar veya madde bağımlılığı gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklarda trikofaji gibi davranış bozuklukları görülme olasılığı bulunmaktadır. 

 

Belirtileri

Saç/kıl yeme hastalığında, yenilen saç ve kılların mide ve bağırsak sisteminde sebep olduğu çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak bazı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla görülen trikofaji belirtileri şu şekildedir:

•Saçlı derinin belirli bölgelerinde görülen saç kaybı

•Bulantı ve kusma

•Karın ağrısı

•Kabızlık veya ishal

•Vücudun çeşitli bölgelerinde ciltte görülen yaralanmalar.

Tedavi için psikoterapi ve psikiyatrik ilaç tedavisine başvurulur. Fakat organlarda ya da ciltte meydana gelen fiziksel sorunlar için ilgili tıp alanında tedaviye de ihtiyaç duyulabilmektedir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.