Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Yeni Nesil Şiddet: Siber Zorbalık

Çağımızın en önemli haberleşme aracını ya da günümüzün olmazsa olmazını sorsak muhtemelen birçoğumuzdan aynı cevap gelir: Sosyal Medya! Fakat iletişim kurmaya, bilgi edinmeye yaradığı kadar kötü amaçlar için kullanan insanlar da var. Bu kötü amaçların bir kısmı sizi dolandırmak üzerindeyken bir kısmı da size yapılan psikolojik baskıyı kapsamaktadır. Kendine uymayanı hedef gösterip linç ettirmek, bazı özel bilgileri/fotoğrafları izinsiz paylaşmak, baskı/şantaj yaparak istediğini yaptırmaya çalışmak son zamanlarda en sık gördüğümüz durumlardır. Bu durumlar için verdiğimiz genel isimse siber zorbalık. Peki siber zorbalık nedir?  Siber zorbalık; başta sosyal medya, oyunlar, mesajlaşma uygulamaları olmak üzere dijital platformlar kullanılarak gerçekleştirilen, bir kişiyi tehdit etmek, taciz etmek, utandırmak, kızdırıp korkutmak amacıyla yapılan paylaşımlardır.  Küçük yaştaki çocuklar ve gençler arasında yaygın olan siber zorbalık eylemleri, yetişkinler tarafından meydana getirildiğinde ise hapis cezası gibi ciddi yasal yaptırımlar uygulanmaktadır.  Siber zorbalık mağduru çocuklarda görülen belirtiler İnternette dolaştıktan sonra öfkelenmek, dijital yaşamı hakkında aşırı korumacı, gizli davranışlar, çevresinden ve günlük yaşamından uzaklaşmak, okuldan ve grup aktivitelerinden kaçınmak, ders performansı ve akademik başarının düşmesi, evde sürekli kızgın, öfkeli ve tedirgin davranışlar, ruh halinde, davranışlarında, uyku ve iştah düzeninde değişimler, bilgisayar ve telefon gibi cihazları kullanmayı bırakmak ya da uzaklaşmaya çalışmak, anlık ileti, mesaj ya da e-posta geldiğinde gergin ve aceleci davranmak siber zorbalık mağduru çocuklardan görülen belirtilerdir.  Peki çocuğunuza siber zorbalık yapıldığını düşünüyorsanız neler yapmalısınız?  Öncelikle çocuklarınızı gözlemleyin. Gösterdikleri değişimleri farkettiğiniz sürece müdahale etmeniz kolaylaşacaktır. Çocuğunuz ile işbirliği yapın. Çocuğunuza siber zorbalık yapıldığını anladığınızda tepkilerinizi kontrol edin. Evet sizin en önemli parçanıza saldırıyor olabilirler lakin verdiğiniz ani ve dikkatsiz tepkiler durumu daha da zorlaştırabilir. Çocuğunuz sizden yardım istemeye geldiğinde onu can kulağıyla dinleyin ve saygı gösterdiğinizi hissettirin. Zorbalıkla mücadele çabucak sonuca bağlanmayabilir fakat pes etmeyip devam etmek önemli bir noktadır.  
Ekleme Tarihi: 04 Ağustos 2021 - Çarşamba

Yeni Nesil Şiddet: Siber Zorbalık

Çağımızın en önemli haberleşme aracını ya da günümüzün olmazsa olmazını sorsak muhtemelen birçoğumuzdan aynı cevap gelir: Sosyal Medya! Fakat iletişim kurmaya, bilgi edinmeye yaradığı kadar kötü amaçlar için kullanan insanlar da var. Bu kötü amaçların bir kısmı sizi dolandırmak üzerindeyken bir kısmı da size yapılan psikolojik baskıyı kapsamaktadır. Kendine uymayanı hedef gösterip linç ettirmek, bazı özel bilgileri/fotoğrafları izinsiz paylaşmak, baskı/şantaj yaparak istediğini yaptırmaya çalışmak son zamanlarda en sık gördüğümüz durumlardır. Bu durumlar için verdiğimiz genel isimse siber zorbalık. Peki siber zorbalık nedir? 

Siber zorbalık; başta sosyal medya, oyunlar, mesajlaşma uygulamaları olmak üzere dijital platformlar kullanılarak gerçekleştirilen, bir kişiyi tehdit etmek, taciz etmek, utandırmak, kızdırıp korkutmak amacıyla yapılan paylaşımlardır.  Küçük yaştaki çocuklar ve gençler arasında yaygın olan siber zorbalık eylemleri, yetişkinler tarafından meydana getirildiğinde ise hapis cezası gibi ciddi yasal yaptırımlar uygulanmaktadır. 

Siber zorbalık mağduru çocuklarda görülen belirtiler İnternette dolaştıktan sonra öfkelenmek, dijital yaşamı hakkında aşırı korumacı, gizli davranışlar, çevresinden ve günlük yaşamından uzaklaşmak, okuldan ve grup aktivitelerinden kaçınmak, ders performansı ve akademik başarının düşmesi, evde sürekli kızgın, öfkeli ve tedirgin davranışlar, ruh halinde, davranışlarında, uyku ve iştah düzeninde değişimler, bilgisayar ve telefon gibi cihazları kullanmayı bırakmak ya da uzaklaşmaya çalışmak, anlık ileti, mesaj ya da e-posta geldiğinde gergin ve aceleci davranmak siber zorbalık mağduru çocuklardan görülen belirtilerdir. 

Peki çocuğunuza siber zorbalık yapıldığını düşünüyorsanız neler yapmalısınız? 

Öncelikle çocuklarınızı gözlemleyin. Gösterdikleri değişimleri farkettiğiniz sürece müdahale etmeniz kolaylaşacaktır. Çocuğunuz ile işbirliği yapın. Çocuğunuza siber zorbalık yapıldığını anladığınızda tepkilerinizi kontrol edin. Evet sizin en önemli parçanıza saldırıyor olabilirler lakin verdiğiniz ani ve dikkatsiz tepkiler durumu daha da zorlaştırabilir. Çocuğunuz sizden yardım istemeye geldiğinde onu can kulağıyla dinleyin ve saygı gösterdiğinizi hissettirin. Zorbalıkla mücadele çabucak sonuca bağlanmayabilir fakat pes etmeyip devam etmek önemli bir noktadır.  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.