Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Zaman Yönetimi

İnsanların psikolojik, iş, sosyal sıkıntılarının olmasının yanında günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bireylerin en önemli sorunlarından biri zaman yönetimi olmuştur. “Hiç zamanım yok”, “kendime zaman ayıramıyorum.”, “başımı kaşıyacak vaktim yok” şeklinde cümleleri oldukça fazla duymakta ve kullanmaktayız. Yapılacak çok işimiz olsa da genellikle bu cümlelerin arkasında bulunan sebep zamanımızı doğru yönetemememizdir. Peki nedir bu zaman yönetimi ve biz zamanımızı kullanırken ne gibi hatalar yapıyoruz birlikte bakalım. Zaman yönetimi;  zamanı en etkili şekilde kullanarak sorumluluklarımızı ve görevlerimizi yerine getirmek için yaptığımız etkinlik ve davranışların planlanması, uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinden oluşan sürekli tekrarlayan bir döngüdür. Zamanı Doğru Yönetmemizi Engelleyen Faktörler -Öz disiplin ve öz denetimde yetersizlik -Plansızlık -Bireysel hedeflerin ve önceliklerin belirsizliği -Erteleme ve oyalanma -Kendine aşırı güven ya da güvensizlik  -Hayır diyememe ya da aşırı sosyallik  -Önyargılar  -Stres ve zaman baskısı  -Olumsuz kişisel tutum  -Alışkanlıklara kendini kaptırma -Kararsızlık -Güç olandan kaçınma -Psikolojik durum   Neler yapabiliriz? 1.Öncelikle düzenli olmanız gerektiğini unutmayın. Masanız düzenli olsun, işleriniz için not defteri ya da not uygulamaları kullanmayı alışkanlık edinmeye çalışın. 2.Hedeflerinizi belirlemeniz ve bunları yazılı olarak listelemeniz hatırlamanız için önemlidir. Aylık ya da haftalık hedefler belirleyebilirsiniz. Ve bu hedeflerden hangilerinin öncelikli hedefleriniz olduğuna karar verdikten sonra günlük yapılacaklar listesi oluşturabilir ve yapacaklarınızı buradan takip edebilirsiniz. 3.Eğer “bir şeyi yaparken zaman nasıl geçiyor anlamıyorum.” diyorsanız her etkinliğinize zaman sınırlaması koymayı deneyin. Örneğin kitap okumaya 1 saat ayıracaksanız zamanlayıcı kullanın ve 1 saat dolduğunda kitabı bırakın. Böylece bir dahakine ayırdığınızı zamanı daha etkili kullanmaya çalışacaksınız. 4.Zamanınızı doğru yönetememe sebebinizin ne olduğunu bulmaya çalışın. Böylece kontrol altına almanız gereken şeyin ne olduğunu ve nasıl değişmesi gerektiğini anlayabilir ve bu engeli en etkisiz hale getirmeye çabalayabilirsiniz. 5.Kendinizi daha çok motive etmek için günlük, haftalık ya da aylık listenizi tamamladığınızda kendinizi ödüllendirebilirsiniz. 6.Zaman yönetimi tekniklerini öğrenip günlük yaşantınızda kullanmayı deneyebilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 22 Mart 2023 - Çarşamba

Zaman Yönetimi

İnsanların psikolojik, iş, sosyal sıkıntılarının olmasının yanında günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bireylerin en önemli sorunlarından biri zaman yönetimi olmuştur. “Hiç zamanım yok”, “kendime zaman ayıramıyorum.”, “başımı kaşıyacak vaktim yok” şeklinde cümleleri oldukça fazla duymakta ve kullanmaktayız. Yapılacak çok işimiz olsa da genellikle bu cümlelerin arkasında bulunan sebep zamanımızı doğru yönetemememizdir. Peki nedir bu zaman yönetimi ve biz zamanımızı kullanırken ne gibi hatalar yapıyoruz birlikte bakalım.

Zaman yönetimi;  zamanı en etkili şekilde kullanarak sorumluluklarımızı ve görevlerimizi yerine getirmek için yaptığımız etkinlik ve davranışların planlanması, uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinden oluşan sürekli tekrarlayan bir döngüdür.

Zamanı Doğru Yönetmemizi Engelleyen Faktörler

-Öz disiplin ve öz denetimde yetersizlik

-Plansızlık

-Bireysel hedeflerin ve önceliklerin belirsizliği

-Erteleme ve oyalanma

-Kendine aşırı güven ya da güvensizlik 

-Hayır diyememe ya da aşırı sosyallik 

-Önyargılar 

-Stres ve zaman baskısı 

-Olumsuz kişisel tutum 

-Alışkanlıklara kendini kaptırma

-Kararsızlık

-Güç olandan kaçınma

-Psikolojik durum

 

Neler yapabiliriz?

1.Öncelikle düzenli olmanız gerektiğini unutmayın. Masanız düzenli olsun, işleriniz için not defteri ya da not uygulamaları kullanmayı alışkanlık edinmeye çalışın.

2.Hedeflerinizi belirlemeniz ve bunları yazılı olarak listelemeniz hatırlamanız için önemlidir. Aylık ya da haftalık hedefler belirleyebilirsiniz. Ve bu hedeflerden hangilerinin öncelikli hedefleriniz olduğuna karar verdikten sonra günlük yapılacaklar listesi oluşturabilir ve yapacaklarınızı buradan takip edebilirsiniz.

3.Eğer “bir şeyi yaparken zaman nasıl geçiyor anlamıyorum.” diyorsanız her etkinliğinize zaman sınırlaması koymayı deneyin. Örneğin kitap okumaya 1 saat ayıracaksanız zamanlayıcı kullanın ve 1 saat dolduğunda kitabı bırakın. Böylece bir dahakine ayırdığınızı zamanı daha etkili kullanmaya çalışacaksınız.

4.Zamanınızı doğru yönetememe sebebinizin ne olduğunu bulmaya çalışın. Böylece kontrol altına almanız gereken şeyin ne olduğunu ve nasıl değişmesi gerektiğini anlayabilir ve bu engeli en etkisiz hale getirmeye çabalayabilirsiniz.

5.Kendinizi daha çok motive etmek için günlük, haftalık ya da aylık listenizi tamamladığınızda kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

6.Zaman yönetimi tekniklerini öğrenip günlük yaşantınızda kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.