Halil Yavuz
Köşe Yazarı
Halil Yavuz
 

İpotekli gayrimenkul satılabilir mi?

İpotek, bankanın verdiği kredi karşılığında aldığı teminattır. İpotek yoluyla banka verdiği krediyi güvence altına alır. Konut kredisi ile alınan evlerde satın alınan konutun ya da bir başka konutun üzerine ipotek tesis edilir. Borcun ödenmemesi halinde konut satışa çıkarılır ve borç kapatılır. İpotek sadece konut kredilerinde değil ticari kredilerde de tesis edilebilir. Yatırım amaçlı gayrimenkul alıp satan ya da kredi vadesini ödemekte zorluk yaşayan kişiler, kredi borcu bitmeden önce evin satışını gerçekleştirmek isteyebilir. Yani bankanın gayrimenkul üzerine koyduğu ipotek kaldırılmadan da ev alım satımı yapmak isteyebilir. Peki, borç bitmeden ipotekli ev satışa çıkarılabilir mi? Ya da ipotekli bir ev alırken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Hemen yanıtlayalım, ev üzerindeki banka ipoteği devam ederken satış işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.  İpotekli bir evin ipotek işlemleri planlanmadan ya da kapatılmadan satın alınması ileride ciddi sorunlar yaratabilir. Zira ipotekli evi alan kişi,  bankaya borçlu olmasa da bankanın ev üzerindeki alacak hakkını kabul etmiş sayılır. Ev üzerindeki ipotek kalkmadıysa büyük ihtimalle evi satan kişinin kredi borcu devam ediyordur ve satıcının krediyi ödememesi halinde banka evin satışını talep edebilir. Borç kapanmışsa da ipotekli evi alan kişi ileride evi satmak istediğinde türlü sorunlarla karşılaşabilir. İpotekli bir konutun satın alınması planlanıyorsa; öncelikle üzerindeki banka ipoteğinin kaldırtılması gerekir. Bunun için alıcı ve satıcının, ipotek tesis eden banka ile görüşmesi gerekir. Banka ipotekli evi satın alacak kişi kalan kredi borcunu nakit para ile kapatabilir. Kalan kredi borcu ve ev satış tutarını bankaya yatırır, blokeli çek alır. Blokeli çek, belirlenen süre boyunca ya da çek bankaya teslim edilene kadar hesaptan para çekilmesini önler. Tapuda satış işlemleri gerçekleştirildiğinde ise blokeli çek satıcıya verilir. Gayrimenkul satıcısı toplam kredi borcunu bankaya yatırır. Bankadan alınan fek yazısının tapuya tesliminin ardından evin tüm hakları alıcıya geçer Evin yeni sahibi, gayrimenkulü konut kredisi ile alacaksa kredi devir işlemi gerçekleştirilir. Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir. Konut kredisini başka bir bankadan almak isteyen yeni gayrimenkul sahibinin, var olan kredinin alındığı ve yeni kredinin alınacağı bankalara başvurması gerekir. Mevcut ev kredisini veren banka ile kredi talep edilen yeni banka arasında işlemler gerçekleştirilir. Evi satın alan kişi adına yeni bir ev kredisi düzenlenir. Soru, görüş ve önerilerinizi halilyavuz@gmail.com adresime gönderebilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 13 Eylül 2021 - Pazartesi

İpotekli gayrimenkul satılabilir mi?

İpotek, bankanın verdiği kredi karşılığında aldığı teminattır. İpotek yoluyla banka verdiği krediyi güvence altına alır. Konut kredisi ile alınan evlerde satın alınan konutun ya da bir başka konutun üzerine ipotek tesis edilir. Borcun ödenmemesi halinde konut satışa çıkarılır ve borç kapatılır. İpotek sadece konut kredilerinde değil ticari kredilerde de tesis edilebilir. Yatırım amaçlı gayrimenkul alıp satan ya da kredi vadesini ödemekte zorluk yaşayan kişiler, kredi borcu bitmeden önce evin satışını gerçekleştirmek isteyebilir. Yani bankanın gayrimenkul üzerine koyduğu ipotek kaldırılmadan da ev alım satımı yapmak isteyebilir. Peki, borç bitmeden ipotekli ev satışa çıkarılabilir mi? Ya da ipotekli bir ev alırken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

Hemen yanıtlayalım, ev üzerindeki banka ipoteği devam ederken satış işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.  İpotekli bir evin ipotek işlemleri planlanmadan ya da kapatılmadan satın alınması ileride ciddi sorunlar yaratabilir. Zira ipotekli evi alan kişi,  bankaya borçlu olmasa da bankanın ev üzerindeki alacak hakkını kabul etmiş sayılır. Ev üzerindeki ipotek kalkmadıysa büyük ihtimalle evi satan kişinin kredi borcu devam ediyordur ve satıcının krediyi ödememesi halinde banka evin satışını talep edebilir. Borç kapanmışsa da ipotekli evi alan kişi ileride evi satmak istediğinde türlü sorunlarla karşılaşabilir.

İpotekli bir konutun satın alınması planlanıyorsa; öncelikle üzerindeki banka ipoteğinin kaldırtılması gerekir. Bunun için alıcı ve satıcının, ipotek tesis eden banka ile görüşmesi gerekir.

Banka ipotekli evi satın alacak kişi kalan kredi borcunu nakit para ile kapatabilir. Kalan kredi borcu ve ev satış tutarını bankaya yatırır, blokeli çek alır. Blokeli çek, belirlenen süre boyunca ya da çek bankaya teslim edilene kadar hesaptan para çekilmesini önler. Tapuda satış işlemleri gerçekleştirildiğinde ise blokeli çek satıcıya verilir. Gayrimenkul satıcısı toplam kredi borcunu bankaya yatırır. Bankadan alınan fek yazısının tapuya tesliminin ardından evin tüm hakları alıcıya geçer

Evin yeni sahibi, gayrimenkulü konut kredisi ile alacaksa kredi devir işlemi gerçekleştirilir. Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.

Konut kredisini başka bir bankadan almak isteyen yeni gayrimenkul sahibinin, var olan kredinin alındığı ve yeni kredinin alınacağı bankalara başvurması gerekir. Mevcut ev kredisini veren banka ile kredi talep edilen yeni banka arasında işlemler gerçekleştirilir. Evi satın alan kişi adına yeni bir ev kredisi düzenlenir.

Soru, görüş ve önerilerinizi halilyavuz@gmail.com adresime gönderebilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.