Halil Yavuz
Köşe Yazarı
Halil Yavuz
 

Kirasını ödemeyen ya da düzensiz ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Günümüzde gayrimenkulünü kiraya veren mal sahiplerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi kira alacağının tahsilidir. Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliye edilmesi için mevzuatta bazı hukuki yöntemler belirlenmiş olup, bu süreçler genel olarak uzun sürdüğünden kiraya verenlerin mağduriyeti ortaya çıkmaktadır. Bu gün yazımızda bu konunun detaylarına değinelim. Kiracı kira bedelini zamanında ödemediği takdirde 1 yıl içerisinde 2 sefer yazılı ihtar yapıldı ise, başkaca bir ihtarname göndermeye gerek olmadan, kira döneminin bitiminde tahliye davası açılabilir. Kiranın geç ödenmesi durumunda başvurulacak diğer bir yolda tahliye talepli icra takibi başlatmaktadır. Bu takibi başlatırken de dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Peki haklı ihtara dayanan dava için gerekli şartlar nelerdir? - 2 haklı ihtar 1 kira dönemi içerisinde yapılmış olmalıdır. - İhtarın yazılı olarak yapılmış olması şarttır. Fakat kanunu ihtarname için özel bir şekil şartı koymamıştır. Noterden yapılabileceği gibi, mektup veya telgraf yoluyla da yapılabilir. İhtarın haklı ihtar olması için şunlara mutlaka dikkat edilmelidir. -Kiracının ödemediği kiraların hangi aylara ait olduğunun açık olarak belirtilmesi gerekir. -İhtarnamenin Kiracı tarafından tebliğinden önce, kira bedelinin kiracı tarafından ödenmemiş olması gerekir. -Gönderilecek 2 ayrı ihtarnamenin 1 kira dönemi içerisinde ayrı ayrı aylara ait kira bedellerine ilişkin olması gerekir. -İhtarnamede belirtilen kira bedellerinin muaccel olması (ödeme zamanını gelmiş olması) gerekir. -İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davasının kira döneminin bitiminden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir. Bu süre geçirildiği takdirde veya kira döneminin bitiminden sonraki ilk kira parası ihtirazi kayıt ileri sürülmeksizin alınırsa, kiralayan yeni kira dönemine kadar dava açamaz. -iki haklı ihtara dayanan tahliye davası kira sözleşmesinin bitimini takip eden 1 ay içerisinde gayrimenkulün bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır. Tahliye talepli icra takibi icra müdürlüğüne yapılacak bir başvuru ile başlar. Bu başvuruda biriken kira bedellerinin 30 gün içerisinde ödenmesi ihtarı yer alır. Ayrıca tahliye talebi de bu takipte mutlaka yer almalıdır. Başlatılan takip sonucunda birikmiş kira borcu 30 gün içerisinde ödenmezse icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açılır. Eğer şartları uygunsa tek celsede tahliyeye karar verilir. Daha sonra bu tahliye kararı icra müdürlüğü tarafından yerine getirilir. Sağlıklı günler dilerim.
Ekleme Tarihi: 26 Şubat 2024 - Pazartesi

Kirasını ödemeyen ya da düzensiz ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Günümüzde gayrimenkulünü kiraya veren mal sahiplerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi kira alacağının tahsilidir. Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliye edilmesi için mevzuatta bazı hukuki yöntemler belirlenmiş olup, bu süreçler genel olarak uzun sürdüğünden kiraya verenlerin mağduriyeti ortaya çıkmaktadır. Bu gün yazımızda bu konunun detaylarına değinelim.

Kiracı kira bedelini zamanında ödemediği takdirde 1 yıl içerisinde 2 sefer yazılı ihtar yapıldı ise, başkaca bir ihtarname göndermeye gerek olmadan, kira döneminin bitiminde tahliye davası açılabilir. Kiranın geç ödenmesi durumunda başvurulacak diğer bir yolda tahliye talepli icra takibi başlatmaktadır. Bu takibi başlatırken de dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Peki haklı ihtara dayanan dava için gerekli şartlar nelerdir?

- 2 haklı ihtar 1 kira dönemi içerisinde yapılmış olmalıdır.

- İhtarın yazılı olarak yapılmış olması şarttır. Fakat kanunu ihtarname için özel bir şekil şartı koymamıştır. Noterden yapılabileceği gibi, mektup veya telgraf yoluyla da yapılabilir. İhtarın haklı ihtar olması için şunlara mutlaka dikkat edilmelidir.

-Kiracının ödemediği kiraların hangi aylara ait olduğunun açık olarak belirtilmesi gerekir.

-İhtarnamenin Kiracı tarafından tebliğinden önce, kira bedelinin kiracı tarafından ödenmemiş olması gerekir.

-Gönderilecek 2 ayrı ihtarnamenin 1 kira dönemi içerisinde ayrı ayrı aylara ait kira bedellerine ilişkin olması gerekir.

-İhtarnamede belirtilen kira bedellerinin muaccel olması (ödeme zamanını gelmiş olması) gerekir.

-İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davasının kira döneminin bitiminden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir. Bu süre geçirildiği takdirde veya kira döneminin bitiminden sonraki ilk kira parası ihtirazi kayıt ileri sürülmeksizin alınırsa, kiralayan yeni kira dönemine kadar dava açamaz.

-iki haklı ihtara dayanan tahliye davası kira sözleşmesinin bitimini takip eden 1 ay içerisinde gayrimenkulün bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır.

Tahliye talepli icra takibi icra müdürlüğüne yapılacak bir başvuru ile başlar. Bu başvuruda biriken kira bedellerinin 30 gün içerisinde ödenmesi ihtarı yer alır. Ayrıca tahliye talebi de bu takipte mutlaka yer almalıdır. Başlatılan takip sonucunda birikmiş kira borcu 30 gün içerisinde ödenmezse icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açılır. Eğer şartları uygunsa tek celsede tahliyeye karar verilir. Daha sonra bu tahliye kararı icra müdürlüğü tarafından yerine getirilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.