Halil Yavuz
Köşe Yazarı
Halil Yavuz
 

Konut alırken nelere dikkat edilmeli

Merhaba Kıymetli Okurlar; Bugünden itibaren Emlak Günlüğü köşesinde Gayrimenkul ve İnşaat sektörüyle ilgili yazılar yazmaya başlıyorum.  Malum Gayrimenkul sektörü yediden yetmişe herkesi ilgilendiren bir sektör. Çünkü barınma ihtiyacı Maslow’un ihtiyaçlar teorisinde hayatta kalmak için yemek ihtiyacından hemen sonra en temel ihtiyaçlarımızdan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul hem barınma ihtiyacımızı karşılıyor hem de bir yatırım aracı. Bu nedenle birikimlerimizle doğru yatırım yapabilmek için neler yapmalıyız? Bugünkü konumuz, bir konut satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?    Alacağınız ev için ayırabileceğiniz bütçenizi net olarak belirleyin. Finansman durumuzu kontrol edin. Kredi kullanacaksanız bankanızla gelirinize göre kredi alabilme durumunuzu, kredi oranlarını ve ödeme planını görüşün. Mümkünse güvenilir bir Gayrimenkul danışmanından yardım alın, çalıştığınız gayrimenkul danışmanının alanında uzman, tecrübeli ve yetki belgeli bir danışman olduğunu kontrol edin, korsan emlakçı mağduru olmayın. İşinin ehli güvenilir bir emlak danışmanı sizin dikkat etmediğiniz birçok şeye dikkat edip size yol gösterecektir. Daire alırken acele etmeyin. O semtteki fiyatları iyi araştırın. Alacağınız daire fiyatı ile diğer daire fiyatlarını kıyaslayın. Bütçe, konum, daire özellikleri, oda sayısı, sosyal imkânları, bina yaşı gibi kriterlerinizi belirledikten sonra tercihlerinize uyan ve aklınıza yatan tüm seçenekleri ön elemeden geçirin. Almak istediğiniz evin krediye uygunluk durumunu kontrol edin. Herhangi bir borcu, ipoteği olup olmadığını teyit edin, krediye uygunluk şartlarını öğrenin. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Mümkünse Marmara depremi sonrası hazırlanan ve 3 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış bir daire almaya çalışın. Toprak tapulu daire almaktan kaçının. Zira toprak tapulu olarak satın aldığınız yerin daire değil, sadece bir arsanın payı olduğunu ve bu satış işlemine karşı diğer hissedarlar tarafından önalım (şufa) davası ve ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabileceğini bilin. Taşınmazın kayıtlı olduğu tapu dairesine satıcı ya da vekili tarafından başvuru yapılacak, alıcı ve satıcının telefonuna kısa mesajla bildirilen tapu harç miktarları ilgili bankalara yatırılacak ve akabinde akit işlemi tamamlanıp satış gerçekleştirilmiş olacak. Satın alma işlemini tamamladıktan sonra satın aldığınız yer için ilgili belediyeye beyanname vermeyi unutmayın. İçinde kiracısı olan bir daire aldıysanız kiracıyla görüşün, mutlaka kira sözleşmesine bakın. Aldığınız daireye ihtiyacınız varsa eski daire sahibi ile kiracısı arasındaki sözleşmeye dayanarak veya yeni malik sıfatıyla tapu tarihinden itibaren 1 ay içinde ihtarname tebliğ ettirip 6 ay süre tanıyarak kiracıya tahliye davası açabilirsiniz. Emlak ve İnşaat sektörüyle ilgili sorularınızı halilyavuz@gmail.com adresinden bana ulaştırırsanız buradan cevaplamaya çalışırım.
Ekleme Tarihi: 02 Mayıs 2021 - Pazar

Konut alırken nelere dikkat edilmeli

Merhaba Kıymetli Okurlar;

Bugünden itibaren Emlak Günlüğü köşesinde Gayrimenkul ve İnşaat sektörüyle ilgili yazılar yazmaya başlıyorum. 

Malum Gayrimenkul sektörü yediden yetmişe herkesi ilgilendiren bir sektör. Çünkü barınma ihtiyacı Maslow’un ihtiyaçlar teorisinde hayatta kalmak için yemek ihtiyacından hemen sonra en temel ihtiyaçlarımızdan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul hem barınma ihtiyacımızı karşılıyor hem de bir yatırım aracı. Bu nedenle birikimlerimizle doğru yatırım yapabilmek için neler yapmalıyız?

Bugünkü konumuz, bir konut satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?   

Alacağınız ev için ayırabileceğiniz bütçenizi net olarak belirleyin. Finansman durumuzu kontrol edin.

Kredi kullanacaksanız bankanızla gelirinize göre kredi alabilme durumunuzu, kredi oranlarını ve ödeme planını görüşün.

Mümkünse güvenilir bir Gayrimenkul danışmanından yardım alın, çalıştığınız gayrimenkul danışmanının alanında uzman, tecrübeli ve yetki belgeli bir danışman olduğunu kontrol edin, korsan emlakçı mağduru olmayın.

İşinin ehli güvenilir bir emlak danışmanı sizin dikkat etmediğiniz birçok şeye dikkat edip size yol gösterecektir.

Daire alırken acele etmeyin. O semtteki fiyatları iyi araştırın. Alacağınız daire fiyatı ile diğer daire fiyatlarını kıyaslayın.

Bütçe, konum, daire özellikleri, oda sayısı, sosyal imkânları, bina yaşı gibi kriterlerinizi belirledikten sonra tercihlerinize uyan ve aklınıza yatan tüm seçenekleri ön elemeden geçirin.

Almak istediğiniz evin krediye uygunluk durumunu kontrol edin. Herhangi bir borcu, ipoteği olup olmadığını teyit edin, krediye uygunluk şartlarını öğrenin.

Deprem ülkemizin bir gerçeği. Mümkünse Marmara depremi sonrası hazırlanan ve 3 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış bir daire almaya çalışın.

Toprak tapulu daire almaktan kaçının. Zira toprak tapulu olarak satın aldığınız yerin daire değil, sadece bir arsanın payı olduğunu ve bu satış işlemine karşı diğer hissedarlar tarafından önalım (şufa) davası ve ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabileceğini bilin.

Taşınmazın kayıtlı olduğu tapu dairesine satıcı ya da vekili tarafından başvuru yapılacak, alıcı ve satıcının telefonuna kısa mesajla bildirilen tapu harç miktarları ilgili bankalara yatırılacak ve akabinde akit işlemi tamamlanıp satış gerçekleştirilmiş olacak.

Satın alma işlemini tamamladıktan sonra satın aldığınız yer için ilgili belediyeye beyanname vermeyi unutmayın.

İçinde kiracısı olan bir daire aldıysanız kiracıyla görüşün, mutlaka kira sözleşmesine bakın. Aldığınız daireye ihtiyacınız varsa eski daire sahibi ile kiracısı arasındaki sözleşmeye dayanarak veya yeni malik sıfatıyla tapu tarihinden itibaren 1 ay içinde ihtarname tebliğ ettirip 6 ay süre tanıyarak kiracıya tahliye davası açabilirsiniz.

Emlak ve İnşaat sektörüyle ilgili sorularınızı halilyavuz@gmail.com adresinden bana ulaştırırsanız buradan cevaplamaya çalışırım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.