Halil Yavuz
Köşe Yazarı
Halil Yavuz
 

Kuru (Çıplak) Mülkiyet Nedir?

Geçtiğimiz yıllarda gazetelerde rastladığımız bir haberde, ‘Almanya’dan yurda dönüş yapan işçi emeklisi bir baba, ben öldükten sonra mezarda kemiklerim sızlamasın, çocuklarıma dairelerimi paylaştırayım diye düşünüyor ve elindeki dairelerinin tapularını 2 çocuğunun üzerine devrediyor. Bir süre sonra çocuklar kendi üzerlerine düşen dairelerini satınca da sokağa atılıyor. İyi niyetli olmasaydım, bunlar başıma gelmeyecekti. Mezarda kemiklerim sızlamasın diye tapuları verdim, daha sağken sızladı. Kimse evladına bu dünyada bir tırnak vermesin diye dert yanıyordu. Bu durumu incelediğimizde babanın yapmış olduğu hatanın tapuyu çocuklarına devrederken kuru mülkiyet devri yapmamış olması olduğunu görüyoruz. Biz de bugünkü yazıda kuru mülkiyetin ne olduğunu inceleyelim.  Kuru Mülkiyet ya da diğer bir adıyla çıplak mülkiyet, taşınmazın kullanma ve yararlanma yetkisine sahip olmayan kişinin tapu üzerinde isim hakkına sahip olması anlamını taşır. Kuru mülkiyet hakkı ya da çıplak mülkiyet hakkı ile ilgili tanım yapabilmek için intifa hakkını bilmek gerekmektedir. 2 hafta önceki yazımız bu konuyla ilgiliydi dilerseniz o yazımıza göz atabilirsiniz. Yine de buradan kısaca değinelim. İntifa hakkı, belirli bir mülk üzerinde sahiplik kazanmadan sadece kullanma haklarına sahip olan kişiye verilen isimdir. Peki, kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet ise intifa hakkı sahibinin bulunduğu bir gayrimenkulde mülkün asıl sahibi olan kişiye verilen isimdir. Buradan da anlaşıldığı gibi tapu sahipleri, mülkiyeti bir başkasına devredebilme hakkına yani intifa etme hakkına sahiptir. Kuru mülkiyet sahibi gayrimenkulü satabilir, ipotek ettirebilir. Ancak taşınmazı kullanamaz veya kiraya veremez. Gayrimenkulden yararlanma yetkisi artık intifa hakkı sahibinindir. Yani gayrimenkulü dilediği gibi kullanabilir, kiraya verebilir veya boş tutabilir. Kuru mülkiyet sahibi, evini bir başkasına satabilir fakat gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına devredemez ve intifa hakkını sona erdiremez. Taşınmaz mal sahibi kuru mülkiyet satışı işleminde intifa hakkını kendi üzerinde tutup sadece kuru mülkiyet yani çıplak mülkiyet hakkını devredebilir. Bu işlemde taşınmaz mal sahibi, ölene kadar taşınmazdaki haklarını kullanabilir. Kuru mülkiyeti devralan kişi, taşınmaz malın sahibi öldükten sonra, kuru mülkiyetini devrettiği kişinin herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurusu ile intifa hakkını talep edebilir. Bu işlemden sonra kuru mülkiyet sahibi adına tapu senedi tam mülkiyet olarak çıkar ve taşınmaz malın tamamını almış olur. Kuru mülkiyet sahibinin ölümü durumunda intifa hakkının sona ermesi için kuru mülkiyeti yeni devralan kişinin, herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurusu ile intifa hakkını talep edebilme hakkına sahiptir. Bu işlemden sonra yeni kuru mülkiyet sahibi adına tapu senedi tam mülkiyet hakkı olarak çıkar ve taşınmaz malın tamamını almış olur.
Ekleme Tarihi: 12 Temmuz 2021 - Pazartesi

Kuru (Çıplak) Mülkiyet Nedir?

Geçtiğimiz yıllarda gazetelerde rastladığımız bir haberde, ‘Almanya’dan yurda dönüş yapan işçi emeklisi bir baba, ben öldükten sonra mezarda kemiklerim sızlamasın, çocuklarıma dairelerimi paylaştırayım diye düşünüyor ve elindeki dairelerinin tapularını 2 çocuğunun üzerine devrediyor. Bir süre sonra çocuklar kendi üzerlerine düşen dairelerini satınca da sokağa atılıyor. İyi niyetli olmasaydım, bunlar başıma gelmeyecekti. Mezarda kemiklerim sızlamasın diye tapuları verdim, daha sağken sızladı. Kimse evladına bu dünyada bir tırnak vermesin diye dert yanıyordu. Bu durumu incelediğimizde babanın yapmış olduğu hatanın tapuyu çocuklarına devrederken kuru mülkiyet devri yapmamış olması olduğunu görüyoruz. Biz de bugünkü yazıda kuru mülkiyetin ne olduğunu inceleyelim. 

Kuru Mülkiyet ya da diğer bir adıyla çıplak mülkiyet, taşınmazın kullanma ve yararlanma yetkisine sahip olmayan kişinin tapu üzerinde isim hakkına sahip olması anlamını taşır. Kuru mülkiyet hakkı ya da çıplak mülkiyet hakkı ile ilgili tanım yapabilmek için intifa hakkını bilmek gerekmektedir. 2 hafta önceki yazımız bu konuyla ilgiliydi dilerseniz o yazımıza göz atabilirsiniz. Yine de buradan kısaca değinelim. İntifa hakkı, belirli bir mülk üzerinde sahiplik kazanmadan sadece kullanma haklarına sahip olan kişiye verilen isimdir. Peki, kuru mülkiyet nedir? Kuru mülkiyet ise intifa hakkı sahibinin bulunduğu bir gayrimenkulde mülkün asıl sahibi olan kişiye verilen isimdir. Buradan da anlaşıldığı gibi tapu sahipleri, mülkiyeti bir başkasına devredebilme hakkına yani intifa etme hakkına sahiptir.

Kuru mülkiyet sahibi gayrimenkulü satabilir, ipotek ettirebilir. Ancak taşınmazı kullanamaz veya kiraya veremez. Gayrimenkulden yararlanma yetkisi artık intifa hakkı sahibinindir. Yani gayrimenkulü dilediği gibi kullanabilir, kiraya verebilir veya boş tutabilir.

Kuru mülkiyet sahibi, evini bir başkasına satabilir fakat gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına devredemez ve intifa hakkını sona erdiremez.

Taşınmaz mal sahibi kuru mülkiyet satışı işleminde intifa hakkını kendi üzerinde tutup sadece kuru mülkiyet yani çıplak mülkiyet hakkını devredebilir. Bu işlemde taşınmaz mal sahibi, ölene kadar taşınmazdaki haklarını kullanabilir. Kuru mülkiyeti devralan kişi, taşınmaz malın sahibi öldükten sonra, kuru mülkiyetini devrettiği kişinin herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurusu ile intifa hakkını talep edebilir. Bu işlemden sonra kuru mülkiyet sahibi adına tapu senedi tam mülkiyet olarak çıkar ve taşınmaz malın tamamını almış olur.

Kuru mülkiyet sahibinin ölümü durumunda intifa hakkının sona ermesi için kuru mülkiyeti yeni devralan kişinin, herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurusu ile intifa hakkını talep edebilme hakkına sahiptir. Bu işlemden sonra yeni kuru mülkiyet sahibi adına tapu senedi tam mülkiyet hakkı olarak çıkar ve taşınmaz malın tamamını almış olur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.