Halil Yavuz
Köşe Yazarı
Halil Yavuz
 

Tapuda eksik beyan edilen satış bedeli nasıl düzeltilir?

Bir okuyucumuz; yeni aldığı evini tapuda gerçek değerinden düşük gösterdiğini, bu durumu düzeltmek istediğini, bunun mümkün olup olmadığını soruyor. Bu gün köşemde bu sorunun yanıtına yer vereceğim. Bilindiği gibi; tapu işlemlerinde yapılan satış işlemleri üzerinden tapu harcı tahsil edilmektedir. Alıcıdan %2 ve satıcıdan %2 olmak üzere toplam %4 olarak tahsil edilen bu harç ödenmeden satış işlemi gerçekleşemiyor. İşleme konu olan satışın değeri ise tarafların beyanı üzerine belirlenir. Yani tapu harcı hesaplama yapılırken satış bedeli için tarafların beyanı temel alınır. Bazen taraflar tapu harcını düşük göstermek amacıyla ya da bilmediği için satış bedelini rayiç bedel üzerinden yapmaktadır.  Bir gayrimenkulün güncel piyasadaki alım satım bedeline rayiç bedeli denir. 213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde tanımlanmıştır. Taşınmazın bulunduğu belediyeden öğrenilebilen rayiç bedel çoğu zaman gerçek satış rakamının altında kalmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi tapuda rayiç bedel üzerinden satış yapmayı tercih eder. Ancak tapuda gayrimenkulün gerçek satış bedelinden daha düşük gösterilmesi vergi usulsüzlüğü cezası kapsamına girmektedir. Çünkü satış bedelini düşük göstermek devletin tapu harcı gelirinin azalmasına neden olur. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan denetimler kapsamında özellikle de konut kredisi çekerek ev alan kişileri denetliyor. Daha yüksek tutarda konut kredisi çeken ancak tapuda satış bedelini düşük gösteren kişiler belirleniyor ve bu durumun muhatapları cezalara maruz kalabiliyor. Peki, pişmanlık dilekçesi nereye verilir? Tapu harcı pişmanlık dilekçesinin, harcın ödenmiş olduğu vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Tapu harcı pişmanlık dilekçesi, ilgili kuruma verildikten sonra, belgeyi veren kişinin tapu harcı pişmanlık zammını da ödemesi gerekmektedir. Tapuda yanlış beyan sonucu ortaya çıkan problemleri bertaraf etmek için hazırlanan tapu harcı pişmanlık dilekçesi, elektronik ortamlar üzerinden de gönderilebilir. Ancak pişmanlık dilekçesi ile ilgili unutulmaması gereken en önemli detay, tapu harcı pişmanlık dilekçesi verebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konu ile ilgili herhangi bir işleme başlamamış olması gerektiğidir. İşte Tapu Harcı Pişmanlık Dilekçesi Örneği; . . . . . . . . . . . . . . . Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne Vergi Kimlik-TC Kimlik Numarası: . . . . . . /. . . . . . / . . . . . . Tarihinde gerçekleşen tapu satışında, sehven hatalı beyan vermiş bulunmaktayım. Yeni beyanımın, Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesi hükümlerine göre kabulü hususunu arz ve talep ederim. Saygılarımla, Mükellef Ad, Soyadı ve İmza İrtibat bilgileri:
Ekleme Tarihi: 01 Mayıs 2023 - Pazartesi

Tapuda eksik beyan edilen satış bedeli nasıl düzeltilir?

Bir okuyucumuz; yeni aldığı evini tapuda gerçek değerinden düşük gösterdiğini, bu durumu düzeltmek istediğini, bunun mümkün olup olmadığını soruyor. Bu gün köşemde bu sorunun yanıtına yer vereceğim.

Bilindiği gibi; tapu işlemlerinde yapılan satış işlemleri üzerinden tapu harcı tahsil edilmektedir. Alıcıdan %2 ve satıcıdan %2 olmak üzere toplam %4 olarak tahsil edilen bu harç ödenmeden satış işlemi gerçekleşemiyor. İşleme konu olan satışın değeri ise tarafların beyanı üzerine belirlenir. Yani tapu harcı hesaplama yapılırken satış bedeli için tarafların beyanı temel alınır. Bazen taraflar tapu harcını düşük göstermek amacıyla ya da bilmediği için satış bedelini rayiç bedel üzerinden yapmaktadır. 

Bir gayrimenkulün güncel piyasadaki alım satım bedeline rayiç bedeli denir. 213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde tanımlanmıştır. Taşınmazın bulunduğu belediyeden öğrenilebilen rayiç bedel çoğu zaman gerçek satış rakamının altında kalmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi tapuda rayiç bedel üzerinden satış yapmayı tercih eder. Ancak tapuda gayrimenkulün gerçek satış bedelinden daha düşük gösterilmesi vergi usulsüzlüğü cezası kapsamına girmektedir. Çünkü satış bedelini düşük göstermek devletin tapu harcı gelirinin azalmasına neden olur. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan denetimler kapsamında özellikle de konut kredisi çekerek ev alan kişileri denetliyor. Daha yüksek tutarda konut kredisi çeken ancak tapuda satış bedelini düşük gösteren kişiler belirleniyor ve bu durumun muhatapları cezalara maruz kalabiliyor.

Peki, pişmanlık dilekçesi nereye verilir? Tapu harcı pişmanlık dilekçesinin, harcın ödenmiş olduğu vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Tapu harcı pişmanlık dilekçesi, ilgili kuruma verildikten sonra, belgeyi veren kişinin tapu harcı pişmanlık zammını da ödemesi gerekmektedir. Tapuda yanlış beyan sonucu ortaya çıkan problemleri bertaraf etmek için hazırlanan tapu harcı pişmanlık dilekçesi, elektronik ortamlar üzerinden de gönderilebilir. Ancak pişmanlık dilekçesi ile ilgili unutulmaması gereken en önemli detay, tapu harcı pişmanlık dilekçesi verebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konu ile ilgili herhangi bir işleme başlamamış olması gerektiğidir. İşte Tapu Harcı Pişmanlık Dilekçesi Örneği;

. . . . . . . . . . . . . . . Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne

Vergi Kimlik-TC Kimlik Numarası:

. . . . . . /. . . . . . / . . . . . . Tarihinde gerçekleşen tapu satışında, sehven hatalı beyan vermiş bulunmaktayım. Yeni beyanımın, Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesi hükümlerine göre kabulü hususunu arz ve talep ederim.

Saygılarımla,

Mükellef Ad, Soyadı ve İmza

İrtibat bilgileri:

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.