Halil Yavuz
Köşe Yazarı
Halil Yavuz
 

Tarım Arazisi Türleri nelerdir?

Konut fiyatlarının artmasıyla gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar civar köylerden bütçelerine göre tarım arazisi yatırımına yönelmeye başladı. Fakat her arazi birbirinin aynı olmadığı için kafa karışıklığına sebep olabiliyor, zaman zaman bize de bu konuda sorular gelebiliyor. Bu gün de köşemizde bu soruyu yanıtlamış olalım.  Tarımsal üretime açık ve uygun olan veya imar ya da ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale getirilebilen arazilere tarım arazisi adı verilir. Tarım arazileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından türlere ayrılır. Bu ayrım yapılırken de toprağın tuz oranı, drenaj, alkalilik ve taşlılık gibi özellikleri dikkate alınır. Mutlak Tarım Arazisi: Bitkisel üretimde toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin kombinasyonu yöre ortalamasında ürün alınabilmesi için sınırlayıcı olmayan, topografik sınırlamaları yok veya çok az olan; ülkesel, bölgesel veya yerel önemi bulunan, hâlihazır tarımsal üretimde kullanılan veya bu amaçla kullanıma elverişli olan arazileridir. Dikili Tarım Arazisi: Bitki yetiştiriciliği yapılamayan; ancak ağaç, çalı gibi ürünlerin yetiştirildiği arazi çeşidine denir. Özel Ürün Arazisi: Bitki türlerinin tamamına ait tarımın yapılamadığı, fakat özel bitkilerin yetiştiriciliği ile su ürünleri yetiştiriciliğinin ve avcılığının yapılabildiği arazilerdir. Marjinal Tarım Arazisi: Marjinal tarım arazisi, tarımsal üretimde verimlilik düşüklüğü nedeniyle tarım amaçlı kullanılamayan arazileri ifade eder. Yüksek eğimli bölgeler, kıyı bölgelerindeki tuzluluk sorunu, kireçli veya killi topraklar gibi faktörler, bir arazinin marjinal tarım arazisi olarak kabul edilmesine neden olabilir. Buna rağmen, marjinal tarım arazileri tamamen değersiz değildir. Bu arazilerde çeşitli alternatif tarım yöntemleri kullanılarak üretim yapılabilir. Örneğin, arazi şeklinin uygun olduğu bölgelerde teras tarımı uygulanabilir. Örtü altı tarım arazileri: Örtü altı tarım arazileri iklim ve diğer dış etkilerin olumsuzluklarının kaldırılması veya azaltılması için cam, naylon ve benzeri malzeme kullanılarak oluşturulan örtüler altında ileri tarım teknikleri kullanılarak tarım yapılan arazilere deniyor. Sulu tarım arazisi: Devlet yatırımları ile sulamaya açılmış veya sulama projesi kapsamında olan arazilere deniyor. Yani tarımı yapılan bitkilerin büyüme devresinde ihtiyaç duyduğu suyun, su kaynağından alınarak yeterli miktarda ve kontrollü bir şekilde karşılandığı arazileri tanımlamak için kullanılır. Kuru tarım arazisi: Halen sulanmayan ve ekonomik olarak sulanma imkanı bulunmayan bitki su ihtiyacının sadece doğal yağışlarla karşılanabildiği arazileri ifade ediyor. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutluyor, Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.
Ekleme Tarihi: 31 Ekim 2023 - Salı

Tarım Arazisi Türleri nelerdir?

Konut fiyatlarının artmasıyla gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar civar köylerden bütçelerine göre tarım arazisi yatırımına yönelmeye başladı. Fakat her arazi birbirinin aynı olmadığı için kafa karışıklığına sebep olabiliyor, zaman zaman bize de bu konuda sorular gelebiliyor. Bu gün de köşemizde bu soruyu yanıtlamış olalım.  Tarımsal üretime açık ve uygun olan veya imar ya da ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale getirilebilen arazilere tarım arazisi adı verilir. Tarım arazileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından türlere ayrılır. Bu ayrım yapılırken de toprağın tuz oranı, drenaj, alkalilik ve taşlılık gibi özellikleri dikkate alınır.

Mutlak Tarım Arazisi: Bitkisel üretimde toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin kombinasyonu yöre ortalamasında ürün alınabilmesi için sınırlayıcı olmayan, topografik sınırlamaları yok veya çok az olan; ülkesel, bölgesel veya yerel önemi bulunan, hâlihazır tarımsal üretimde kullanılan veya bu amaçla kullanıma elverişli olan arazileridir.

Dikili Tarım Arazisi: Bitki yetiştiriciliği yapılamayan; ancak ağaç, çalı gibi ürünlerin yetiştirildiği arazi çeşidine denir.

Özel Ürün Arazisi: Bitki türlerinin tamamına ait tarımın yapılamadığı, fakat özel bitkilerin yetiştiriciliği ile su ürünleri yetiştiriciliğinin ve avcılığının yapılabildiği arazilerdir.

Marjinal Tarım Arazisi: Marjinal tarım arazisi, tarımsal üretimde verimlilik düşüklüğü nedeniyle tarım amaçlı kullanılamayan arazileri ifade eder. Yüksek eğimli bölgeler, kıyı bölgelerindeki tuzluluk sorunu, kireçli veya killi topraklar gibi faktörler, bir arazinin marjinal tarım arazisi olarak kabul edilmesine neden olabilir. Buna rağmen, marjinal tarım arazileri tamamen değersiz değildir. Bu arazilerde çeşitli alternatif tarım yöntemleri kullanılarak üretim yapılabilir. Örneğin, arazi şeklinin uygun olduğu bölgelerde teras tarımı uygulanabilir.

Örtü altı tarım arazileri: Örtü altı tarım arazileri iklim ve diğer dış etkilerin olumsuzluklarının kaldırılması veya azaltılması için cam, naylon ve benzeri malzeme kullanılarak oluşturulan örtüler altında ileri tarım teknikleri kullanılarak tarım yapılan arazilere deniyor.

Sulu tarım arazisi: Devlet yatırımları ile sulamaya açılmış veya sulama projesi kapsamında olan arazilere deniyor. Yani tarımı yapılan bitkilerin büyüme devresinde ihtiyaç duyduğu suyun, su kaynağından alınarak yeterli miktarda ve kontrollü bir şekilde karşılandığı arazileri tanımlamak için kullanılır.

Kuru tarım arazisi: Halen sulanmayan ve ekonomik olarak sulanma imkanı bulunmayan bitki su ihtiyacının sadece doğal yağışlarla karşılanabildiği arazileri ifade ediyor.

Bu vesile ile Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutluyor, Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (2)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Kıyıcı
(01.11.2023 09:34 - #219)
Bilgilendirdiğin için teşekkürler
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Kıyıcı
(01.11.2023 09:34 - #220)
Bilgilendirdiğin için teşekkürler
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.