Halil Yavuz
Köşe Yazarı
Halil Yavuz
 

Toprak tapulu daire nedir, toprak tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir?

Ev almak isteyen kişiler çoğu zaman evin tapusunun olmasını yeterli görmekte olup tapunun üzerinde yazan ibareyi dikkate almıyor. Ancak tapu üzerinde yazan hisseli tapu, arsa tapulu ev, toprak tapusu gibi çok sayıda farklı ibare bulunuyor. Peki, arsa, hisseli ve toprak tapulu ev alınır mı, arsa tapulu eve kredi çıkar mı, bu tapuların riskleri neler, alınmalı mı, alınmamalı mı? Bugün köşemde bu konuya değineceğim. Hisse tapulu, toprak tapulu ve arsa tapulu konut ne demektir, Piyasada 3 tip arsa tapusu var. Bunlardan bir tanesi ruhsatsız olan, imarı olmayan ya da imarı olsa da kaçak olarak yapılan ve konut yatırımı için en çok uzak durmanız gereken tapu türü. İkinci olarak ise ruhsatlı binada bir hisse. Arsamız var, arsanın imarı var ve bu arsa üzerinde inşaat yapılması için de yapı ruhsatı yapılmış ve alınmış hisse. Bu birincisine göre daha iyi ama üçüncüsüne göre daha kötü. Üçüncü tip ise iskânlı bir binada hisse. Bir arsamız var, o arsa üzerinde iskânlı bir binamız var, o bina için ruhsat alınmış, bu ruhsata göre inşaat yapılmış, bu binanın inşaatına uygun olarak yapıldığı iskân belgesi alınarak kanıtlanmıştır. Toprak tapusu, Tapu müdürlüğünde herhangi bir kaydı olmayan yapılardan alınan daire tapusu olarak tanımlanıyor.  Bir başka deyişle toprak tapusu inşaatı tamamlanmayan bir yapıdan konut alındığı zaman, alınan taşınmazın daire tapulu olmadığını ifade ediyor.  Eğer müteahhit, kendi payına düşen bölümleri inşaatı tamamlamadan başka kişilere satıyorsa; ortada satışa konu olabilecek daire olmaması nedeni ile toprak tapusu verilebilmektedir. Bu tarz dairelerin alımı ileride sorun olabileceği için pek tercih edilmiyor. Bu nedenle yapacağınız satış işleminden zararlı çıkmamak bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. İlk olarak inşaatı yapan müteahhittin veya firmanın güvenilir olup olmadığı, geçmişte yaptığı projeleri incelemek ve sorun yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek. Satın alacağınız inşaata ait tapu kayıtlarını ve imar planını incelemek. Böylece, bu alanın konut alanı olup olmadığını öğrenmek. Satışa konu olan inşaat sahibi firmanın sözleşmelerini, teknik şartnamelerini incelemek. Sözleşmeyi bir noter huzurunda imzalamak ve sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtmek sizin açınızdan önem teşkil ediyor.  Toprak tapulu ev almanın başka bazı sakıncaları da bulunuyor. Bunlar arasında,  kimi bankalar konut kredisi kullandırmıyor, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. Bu yüzden daha yüksek tarifeden değerlendirilebiliyor. Sevdiklerinizle birlikte huzurlu bir hafta dilerim.
Ekleme Tarihi: 03 Ekim 2022 - Pazartesi

Toprak tapulu daire nedir, toprak tapulu ev almanın sakıncaları nelerdir?

Ev almak isteyen kişiler çoğu zaman evin tapusunun olmasını yeterli görmekte olup tapunun üzerinde yazan ibareyi dikkate almıyor. Ancak tapu üzerinde yazan hisseli tapu, arsa tapulu ev, toprak tapusu gibi çok sayıda farklı ibare bulunuyor. Peki, arsa, hisseli ve toprak tapulu ev alınır mı, arsa tapulu eve kredi çıkar mı, bu tapuların riskleri neler, alınmalı mı, alınmamalı mı? Bugün köşemde bu konuya değineceğim.

Hisse tapulu, toprak tapulu ve arsa tapulu konut ne demektir,

Piyasada 3 tip arsa tapusu var. Bunlardan bir tanesi ruhsatsız olan, imarı olmayan ya da imarı olsa da kaçak olarak yapılan ve konut yatırımı için en çok uzak durmanız gereken tapu türü.

İkinci olarak ise ruhsatlı binada bir hisse. Arsamız var, arsanın imarı var ve bu arsa üzerinde inşaat yapılması için de yapı ruhsatı yapılmış ve alınmış hisse. Bu birincisine göre daha iyi ama üçüncüsüne göre daha kötü.

Üçüncü tip ise iskânlı bir binada hisse. Bir arsamız var, o arsa üzerinde iskânlı bir binamız var, o bina için ruhsat alınmış, bu ruhsata göre inşaat yapılmış, bu binanın inşaatına uygun olarak yapıldığı iskân belgesi alınarak kanıtlanmıştır.

Toprak tapusu, Tapu müdürlüğünde herhangi bir kaydı olmayan yapılardan alınan daire tapusu olarak tanımlanıyor.  Bir başka deyişle toprak tapusu inşaatı tamamlanmayan bir yapıdan konut alındığı zaman, alınan taşınmazın daire tapulu olmadığını ifade ediyor. 

Eğer müteahhit, kendi payına düşen bölümleri inşaatı tamamlamadan başka kişilere satıyorsa; ortada satışa konu olabilecek daire olmaması nedeni ile toprak tapusu verilebilmektedir. Bu tarz dairelerin alımı ileride sorun olabileceği için pek tercih edilmiyor. Bu nedenle yapacağınız satış işleminden zararlı çıkmamak bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor.

  • İlk olarak inşaatı yapan müteahhittin veya firmanın güvenilir olup olmadığı, geçmişte yaptığı projeleri incelemek ve sorun yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek.
  • Satın alacağınız inşaata ait tapu kayıtlarını ve imar planını incelemek. Böylece, bu alanın konut alanı olup olmadığını öğrenmek.
  • Satışa konu olan inşaat sahibi firmanın sözleşmelerini, teknik şartnamelerini incelemek.
  • Sözleşmeyi bir noter huzurunda imzalamak ve sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtmek sizin açınızdan önem teşkil ediyor. 

Toprak tapulu ev almanın başka bazı sakıncaları da bulunuyor. Bunlar arasında,  kimi bankalar konut kredisi kullandırmıyor, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. Bu yüzden daha yüksek tarifeden değerlendirilebiliyor.

Sevdiklerinizle birlikte huzurlu bir hafta dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
mayk
(25.08.2023 11:59 - #210)
elinize sağlık faydalı oldu
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.